
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 

 
 

 
  

 

 
 

 
 

  
  
 

 

 
 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-288 

Issued: September 1984 

This opinion was decided under the Code of Professional Responsibility, which was in 
effect from 1971 to 1990.  Lawyers should consult the current version of the Rules of 

Professional Conduct and Comments, SCR 3.130 (available at http://www.kybar.org), 
especially Rules 7.01-7.50 and the Attorneys’ Advertising Commission Regulations, 

before relying on this opinion. 

Question: May a lawyer who is a member of the Kentucky Lawyer Referral Service ethically 
participate in that organization’s proposed plan for funding its expenses, to wit:  
that in lieu of forwarding an initial consultation fee of $15.00, the lawyer 
contributes 10% of any fee collected as a result of further compensation. 

Answer: Yes. 

References: Code of Professional Responsibility (1969); Disciplinary Rules 2-103(C), 
2-106(A), 2-107, 3-102; ABA Formal Opinion 291 (1976); ABA Informal 
Opinion 1076 (1968); California Opinion 1983-70 (MOPC 801:1605); Maryland 
Opinion 82-35 (MOPC 801:4317); Maryland Opinion 81-11 (MOPC 801:4306); 
New Jersey Opinion 393 (1978) (MARU 12116); Chicago B.A. Opinion 75-38 
(1976) (MARU 11018); San Diego B.A. Opinion 1973-12 (MARU 7950); Los 
Angeles Co. B.A. Informal Opinion 1965-7 (MARU 7814); Arizona Opinions 
151(1964) and 154(1970) (MARU 5897, 5894); Michigan Opinion 192 (1962)  
(MARU 1366). See also Emmons, Williams, Mires & Leech v. State Bar, 6 Cal. 
App. 3d 565; 86 Cal. Rptr. 367 (1970). 

OPINION 

The Committee has received requests for a formal opinion from the Louisville Bar 
Foundation and from several attorneys concerning a proposal of the Kentucky Lawyers Referral 
Service (KLRS).  The proposal has been advanced as a way to make the referral service financially 
solvent by having member attorneys share in the operating expenses of the service from which they 
benefit. 

ABA Formal Opinion 291 (1956) provides in pertinent part: 

Registrants (of a lawyer referral plan) may be required to contribute to the 
expense of operating it by a reasonable registration charge or by a reasonable 
percentage of fees collected by them. 
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Moreover, ABA Informal Opinion 1076 (1968) held that a lawyer referral service may be 
financed by any of the following methods: 

(1) lawyers pay annual fees for membership on the panel; 
(2) clients pay modest registration fees, which are waived in hardship cases; 
(3) some or all of the initial consultation fee is returned to the association sponsoring 
the service; 
(4) lawyers return part of their fees exclusive of the initial consultation fees to the 
association sponsoring the service. 

The Code of Professional Responsibility (1969), DR 2-103(C), provides in pertinent part: 

A lawyer shall not request a person or organization to recommend 
employment, as a private practitioner, of himself, his partner, or associate, except 
that he may request referrals from a lawyer referral service operated, sponsored, or 
approved by a bar association representative of the general bar of the geographical 
area in which the association exists and may pay its fees incident thereto. 

Suggestions continue to be made that the proposed arrangement might conflict with DRs 
3-102, 2-107, and 2-106, in spite of the above mentioned authorities. The Committee has carefully 
researched state and local bar opinions addressing such objections, and collected many of them in 
the references to this opinion.  Without discussing each separately as it may bear upon any 
particular attorney’s objection or objections to the proposal of the KLRS, we make the following 
observations, which we believe are amply supported by these authorities. 

1. A lawyer my pay a bar association lawyer referral service a reasonable percentage 
of any net fee. Such payment constitutes a contribution to administrative expenses rather 
than a division of fees. See, e.g., California Opinion 1983-70 (1983) (MOPC 801:1605); 
Maryland 82-35 (1982) (MOPC 01:4317); New Jersey Opinion 393 (1978).  But compare 
Illinois Opinion 506 (1975) (MARU 10914) (which is analyzed and refuted in Chicago 
B.A. Opinion 73-38 (1976). Moreover, the proposal of the KLRS carries with it none of 
the dangers associated with prohibited fee-splitting between lawyer and layman.  
Emmons, Williams,  Mires & Leech v. State Bar, 86 Cal. Rptr. (identifying same, and 
upholding a similar funding mechanism); Chicago B.A. Opinion 7-33 (1976) reprinted at 
57 Chicago Bar Record 311. 

2. DR 2-107 governing the division of a lawyer’s fee with another lawyer is 
inapplicable. Moreover, the proposal does not involve a division of fees but rather a 
contribution to expenses. 

3. Finally, it has been suggested that a lawyer who receives a case from a lawyer 
referral service might increase his or her hourly rate or the percentage in a contingent fee 
agreement or in some other way pass on the costs under the proposal, resulting in an 
excessive fee to KLRS referral clients in violation of DR 2-106. The short answer to this 
objection is that the lawyer who participates in an approved lawyer referral service may not 
engage in such conduct under the Code, and the KLRS may not approve a plan permitting 
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such conduct. The suggestion that a lawyer may profit from the KLRS plan while refusing 
to support it, because otherwise he or she might be tempted to violate DR 2-106, contains a 
germ of creative but unacceptable reasoning. 

As long as funds generated by the proposal are used to defer the reasonable expenses of the 
KLRS and are not used for unrelated projects or expenses of the sponsoring bar association, we see 
no conflict between the proposal and the above mentioned rules. 

Other objections have been raised to the proposal, and no doubt more will be raised in the 
future. For example, it is contended that prospective referrals ought to be informed of the 
arrangement, and that fee dispute mediation by the KLRS or the KBA Fee Dispute Panel will no 
longer be possible due to bias or interest. With regard to the former objection, we agree with the 
caveat contained in San Diego B.A. Opinion 1973-12 that the Lawyer Referral Service should 
disclose the arrangement to referred clients, although that opinion held that the percentage of the 
payment need not be disclosed.  Cf. Chicago B.A. Opinion 7-38 (1976).  Assuming that such a 
disclosure will be made, we reject the suggestion that mediation or arbitration of fee disputes, 
which require the consent of both parties, must be scrapped. 

We note that a number of states have implemented similar proposals and operated 
successful and financially solvent Lawyer Referral Services, which have benefited the public 
without undermining confidence in the profession. 

Finally, it should be noted that this opinion cannot be considered controlling authority in 
certain areas. See, e.g., 11 U.S.C. 504; Florida Bar Memorandum of April 7, 1983 (Florida Lawyer  
Referral Service defers to the Administrative Office of the U.S. Courts,  and will not accept 
remittance fees from attorneys in bankruptcy court … construction of federal law is a federal 
question). 

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky 

Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or its predecessor 
rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


